Integruota pamoka - ekskursija „Žmogaus negalima nugalėti“

  • Paskelbė : Ramūnas Liuokaitis
  • Paskelbta: 2023-12-18
  • Kategorija: Renginiai

Šį gruodį iš eilės du ketvirtadienius (7 d. – 1G ir 1K kl.; 14 d. - 1A ir 1B kl.) pirmokai vyko į integruotą lietuvių kalbos, istorijos ir pilietinio ugdymo pamoką ekskursiją KGB muziejuje Vilniuje ir Nemenčinės sovietiniame bunkeryje.

KGB muziejuje mokiniai dalyvavo edukacijoje „Sovietų kalėjimai, lageriai ir tremtis: skiriamieji bruožai“. Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą, beveik 300 tūkst. žmonių atsidūrė toli nuo Tėvynės. Vieni jų buvo išvežti į tremtį, kiti – į kalėjimus ir lagerius. Pamokoje mokiniai sužinojo, kuo skyrėsi gyvenimas tremtyje nuo kalinimo lageryje ar kuo skyrėsi kalinimas lageryje nuo kalinimo kalėjime, kaip pavykdavo žmogui nepalūžti ir fiziškai, ir dvasiškai. Edukacijoje sauliokai pamatė daug vaizdinės medžiagos. Už aktyvų dalyvavimą edukacijoje gavo plakatų ir žemėlapių, kuriuos parvežė į gimnaziją istorijos mokytojams. Po edukacijos mokiniai leidosi į ekskursiją „Buvęs KGB vidaus kalėjimas“. Susipažino su KGB vidaus kalėjimu, jame kalintų žmonių būtimi ir buitimi, patirtomis kančiomis ir begalinėmis pastangomis nepasiduoti gniuždančiai tikrovei. Ekskursija baigėsi patalpoje, kurioje vykdant mirties nuosprendį nužudyta daugiau kaip tūkstantis nuteistųjų.

Per pietų pertrauką pasivaikščiojome Gedimino prospektu, pasigrožėjome Vilniaus eglute (Kauno gražesnė J), pašurmuliavome mugėje ir leidomės į sovietinį bunkerį Nemenčinėje. Čia mokiniai tapo SSSR piliečiais ir spektaklyje „1984. Išgyvenimo drama sovietiniame bunkeryje“ trims valandoms persikėlė į praeitį. Tik įžengę į bunkerį atsisveikino su savo daiktais, fotoaparatais ir mobiliaisiais telefonais, buvo aprengti sovietinėmis šimtasiūlėmis ir  paniro į įtampos ir socialinių keistenybių pilną SSRS piliečio gyvenimą: vedami labirintais, pamatė 1984-ųjų parduotuvę, buvo tardomi KGB kabinete, mokėsi užsidėti  dujokaukę, vaišinosi sovietiniu limonadu ir saldumynais. Svarbiausia galėjo patys įsitikinti, ar lengva nepasiduoti smurtui ir baimei. Bunkerį paliko gavę specialų pažymėjimą.

Pamoką organizavo lietuvių kalbos mokytoja ir auklėtoja A. Marčiulionienė, lietuvių kalbos mokytoja R. Šumskienė, auklėtojos L. Verikienė, A. Milbutienė, I. Bakutienė. Mokytojos džiaugiasi, kad mokiniai ne tik daug sužinojo ir galės šias žinias panaudoti per pamokas, bet kad elgėsi kultūringai – sulaukė pagyrimo tiek muziejuje, tiek bunkeryje, tiek autobuse. Sauliokai džiaugėsi, kad iš praeities pabėgo į laisvę, kur žiema, artėja Kalėdos, namie su vakariene laukia mama, ir dėkojo mokytojams už įdomią ekskursiją. 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos