Integruota pamoka ekskursija „Kuo garsus Anykščių kraštas?“

  • Paskelbė : Ramūnas Liuokaitis
  • Paskelbta: 2024-06-09
  • Kategorija: Renginiai

Birželio 5-6 d. 1ABK klasės mokiniai, lydimi mokytojų A.Marčiulionienės ir L.Verikienės išvyko į padavimais ir legendomis apipintą Anykščių kraštą, viliojantį vaizdingomis apylinkėmis ir įdomių lankytinų objektų gausa.

Pirmiausia aplankė Anykščių šilelyje vinguriuojantį medžių lajų taką (apžvalgos bokštas 36 metrų aukštyje),  išvydo A.Baranausko apdainuotąjį Anykščių šilelį, pasigrožėjo Šventosios upės vingiais. Prie lajų tako stūkso antras pagal dydį akmuo Lietuvoje – Puntukas.

Dar viena Anykščių įžymybė – siaurasis geležinkelis, švelniai vadinamas siauruku. Tai unikalus inžinerinio paveldo objektas, muziejus po atviru dangumi. Siauruko stotyje veikia muziejus, kuriame įrengta geležinkelio istorijos ekspozicija. Po edukacijos mokiniai smagiai pasivažinėjo rankine drezina.

Be abejo, mokiniai aplankė  pirmąjį memorialinį muziejų Lietuvoje – poeto ir vyskupo A.Baranausko klėtelę, kurioje sukurta garsioji poema „Anykščių šilelis“. Keliavo iki rašytojo Jono Biliūno tėviškės Niūronyse. Čia XX amžiaus pradžioje buvo perstatyta gimtoji J.Biliūno sodybos troba, joje dabar įrengta nedidelė ekspozicija, kurioje eksponuojami įvairūs memorialiniai daiktai, buvę Biliūnų sodyboje. Vėliau vyko prie J.Biliūno „Laimės žiburio“, Liudiškių kalvos viršūnėje palaidotas ir pats rašytojas, čia jam pastatytas antkapinis paminklas. Sugalvoję norą lipo į aukštą kalną, nesižvalgydami į šalis, o užlipę palietė Laimės žiburį. Turėtų išsipildyti...

Po pietų nuvažiavo prie Kalitos kalno - tai unikali vieta: 500 metrų ilgio vasaros rogučių trasa galima skrieti net iki 40 km/h greičiu. Pasivažinėję rogutėmis atvyko į Bebrusų stovyklavietę, įsikūrė, žaidė sporto aikštelėse, maudėsi švariame ežere, kuriame daug vėžių ir lelijų. Po poilsio,  vėlai vakare  išvyko į  Molėtų observatoriją. Nors teko palaukti dėl užėjusio debesies (žiūrėjo dokumentinį filmą apie žvaigždes), vėliau pažvelgė į dangaus kūnus pro teleskopą, paklausė pasakojimo. Grįžę į Bebrusų stovyklavietę naktį buvo maloniai pavargę, tad ėjo ilsėtis, o dešreles iškepė iš ryto – pusryčiams.

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Priėmimas į gimnaziją
  • Tėvams
  • Mokiniams
Naujienų archyvas