Europos diena

  • Paskelbė : Ramūnas Liuokaitis
  • Paskelbta: 2023-05-17
  • Kategorija: Renginiai

#MEPALIETUVA Gegužės 9 d. Kauno „Saulės“ gimnazijoje buvo minima Europos diena. Mokyklos bendruomenė nuo ankstaus ryto buvo paruošusi įtraukių veiklų, skirtų skatinti europietiškų vertybių puoselėjimą.

Mokiniai pirmosios pamokos dalį skyrė istorijos, geografijos ir su Europos Sąjunga susijusių žinių įvertinimui, atlikdami Europos egzaminą.

Mokykloje taip pat buvo organizuojamos veiklos, skirtos Europos dienai paminėti, taip skatinant jaunimo norą dalyvauti politikos bei pasaulietinėje veikloje. Mokiniai galėjo susipažinti su Europos dienai skirta piešinių paroda ir virtualiai sudalyvauti laiškų, skirtų europiečiui, galerijoje. Jaunieji menininkai savo darbais svarstė, ką reiškia būti europiečiu, kokie iššūkiai ir laimėjimai skatina augti.

Daugiausiai mokinių dėmesio susilaukė žaidimai pertraukų metu: sauliokai galėjo susipažinti su Europos Sąjunga ar išbandyti individualų informacijos bagažą prie specialiai Europos dienai sukurtų stotelių. Prie kiekvieno punkto gimnazistai buvo paruošę įvairių klausimų, apibendrinančių Europos Sąjungos veiklą: istoriją, asmenybes, lokacijas, žygdarbius ar svarbiausius įvykius. Atsakius teisingai buvo dovanojami prizai, tad ši veikla susilaukė be galo daug dėmesio ir aktyvių dalyvių.

Jaunimas taip pat buvo skatinamas prisidėti prie aktyvių pertraukų, kurių metu fizinio parengimo mokytojai K. Balčiūnaitė, D.  Brazauskienė ir M. Barčaitis užtikrino sklandų dalyvavimą šokių varžybose ar siekdami išsiaiškinti, kas turi taikliausias rankas metant kamuolį į krepšinį. Šitaip siekiama atkreipti dėmesį į sveikos gyvensenos svarbą ir parodyti, kad sportas nebūtinai yra monotoniškas. Aktyviai kartu su draugais ar bendraamžiais leidžiant laiką galima prisirinkti gerų atsiminimų ir puoselėti vieną iš Europos Sąjungos vertybių – fizinį aktyvumą ir sveiką gyvenseną!

Prie visų veiklų gimnazistai buvo kviečiami į protmūšį „Saulė“ Europoje“, kurio metu spręsdami kūrybiškumo reikalaujančias užduotis, mokiniai siekė išsiaiškinti, kas ne tik geriausiai išmano apie Europos Sąjungą, bet ir sprendžia galvosūkius. Protmūšyje, be abejo, prireikė  istorijos ar geografijos žinių. Be to, buvo pravartu atsiminti, kas buvo išmokta chemijos, fizikos ar lietuvių kalbos pamokose. Gegužės 9 d. renginių organizatorė Rasa Sadlauskienė ir komisijos narės V. Sesartė, E. Morkūnienė ir I. Bakutienė užtikrino sąžiningą protmūšio veiklą. Laimėtojai šiais metais buvo apdovanoti šauniais prizais, kurie motyvuoja ir toliau domėtis EU veikla.

Be to, aktų salėje vyko mokinių tarybos organizuojamas renginys ,,Sauliokai kalbina”, kurio metu mokinių tarybos pirmininkė Rusnė Rupšytė ir tarybos narė, komiteto koordinatorė Austėja Butkevičiūtė pokalbiui į gimnaziją pasikvietė ir kalbino ,,Mano Europa” asociacijos įkūrėją ir prezidentę Rūtą Vaitekūnaitę. Moteris pasidalino asmeninėmis mintimis ir ką jai reiškia būti EU dalimi. Be to Rūta papasakojo, kad Gegužės 9 diena jai reiškia laisvę rinktis,  balsuoti, gyventi demokratinėje valstybėje, kurios nariai turi lygias teises ir kiekvieno nuomonė ir požiūris yra svarbus. Taip pat mokinius supažindino apie individualią veiklą, organizuojamus projektus, įsimintiniausią mainų programos įvykį, kokiomis savybėmis pasižymi projektų dalyviai ir ko galima išmokti būnant aktyviu bendruomenės nariu. Interviu einant į pabaigą moteris palinkėjo kiekvienam mokiniui drąsos, motyvacijos dalyvauti įvairiose veiklose ir nebijoti klysti, nes tik tai ir padės atrasti save bei palengvins studijų krypties rinkimosi etapą.

Galiausiai į Europos dienos veiklas buvo įtraukti ir mokytojai. Miesto metodiniame renginyje  „UGDOME EUROPIEČIUS“ pedagogai E. Morkūnienė, L. Juozaitytė, R. Danielius, R. Jarmalauskas, M. Ražauskaitė  dalinosi įžvalgomis apie Europos Sąjungos veiklą, ateitį ir istorijos svarbą šių dienų kontekste. Renginių organizatorė ir vyriausioji MEPA ambasadore Rasa Sadlauskienė plačiau supažindino mokinius su Mokyklų Ambasadorių veikla, tikslais ir siekiais bei paskatino bendruomenę aktyviai jungtis prie bendros Europos ateities kūrimo.

Taigi, gegužės 9 d. Kauno „Saulės“ gimnazijoje buvo įsimintina, informatyvi ir pilna veiklų, susijusi su kritiškai mąstančio europiečio ugdymu. Gimnazistai neslėpė džiaugsmo ir buvo patenkinti veiklų gausa mokykloje minint Europos dieną.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos